Digitalisoinnin hyödyt vedenpuhdistuksessa

Auroora Yhtiöihin kuuluvalla Operonilla on pitkä ja monipuolinen kokemus vedenpuhdistuspalveluiden ja -ratkaisujen toimittamisesta teollisuuteen ja kunnallisille vedenpuhdistamoille. Yhtiö pystyy tukemaan vesilaitoksia niiden koko elinkaaren ajan aina suunnittelusta operointiin.

Operoinnissa yhtiön tavoitteena on saattaa laitos aina parempaan kuntoon kuin se operoinnin alkaessa oli. Tämä ei aina tarkoita suuria investointeja, vaan merkittäviä parannuksia saadaan usein aikaan kustannustehokkaasti toimintatapoja muuttamalla.

Operon voi hoitaa laitoksen operoinnin kokonaisvaltaisesti tai tukea asiakkaan omia laitosoperaattoreita alueellisesta valvomostaan käsin. Jatkossa digitalisaatio mahdollistaa vieläkin tehokkaamman toiminnan, ja digitalisaation hyödyntäminen laitosten operoinnin tukena onkin Operonin elinkaarimalliin pohjautuvan strategian ytimessä.

Tehokkuutta toimintaan ja ympäristövaikutuksen hallintaan

Osana strategiansa toteuttamista Operon toteutti vuoden 2024 aikana Mikkelissä viiden jätevedenpuhdistamon alueella hankkeen, jossa rakennettiin pilottitoteutukset OperonWay-nimellä kulkevan tuoteperheen tuotteista. Hanke oli osittain Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoittama.

OperonWay-tuoteperhe hyödyntää monipuolisesti digitalisaation mahdollisuuksia tiedon keskittämiseksi ja hyötykäyttämiseksi alueellisen vesilaitoksen tarpeisiin. Se muodostaa alustan digitaalisten palveluiden tarjoamiselle vesihuollon tarpeisiin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Tuoteperheen avulla voidaan kerätä dataa kustannustehokkaasti eri lähteistä vesilaitoksen ympäriltä, tuoda sitä helposti ymmärrettävään muotoon operaattoreille ja päätöksentekijöille, sekä mahdollistaa tekoäly- ja koneoppimisalgoritmien kehitys kerätyllä datalla.

”Kiitos digitalisaation ja tietoturvallisten pilvipalveluiden, tiedon kerääminen ja yhdistäminen on jatkuvasti helpompaa. Yksittäiset mittaukset ja tietolähteet voidaan liittää järjestelmään matalin kustannuksin ja nopeasti. Vesilaitoksilla tietoa on saatavilla valtavia määriä, mutta ongelmana on ollut se, että tiedon käsitteleminen perinteisin menetelmin on vienyt paljon aikaa”, sanoo Operonin liiketoimintajohtaja Mikko Laitinen.

Kun tiedot on saatu tehokkaasti kerättyä yhteen, olennaista on jalostaa ne visuaaliseen ja helposti ymmärrettävään muotoon. Ketterä tiedonkeruu ja selkeä esitystapa mahdollistavat ns. hiljaisen tiedon muuttamisen näkyväksi ja sitä kautta jatkuvuushaasteiden taklaamisen muun muassa henkilöstövaihdosten yhteydessä.

”Aiemmin laitoksen operointi on voinut pohjautua henkilöstölle kertyneeseen osaamiseen ja historiatietoon. Uudet työkalut mahdollistavat eri parametreihin liittyvien tietojen tehokkaan hyödyntämisen ja nopean tilannekuvan muodostamisen”, Operonin liiketoiminnan kehityspäällikkö Jussi Mikkola tiivistää.

Heinäkuussa 2024 hanke on saatu aikataulun puitteissa päätökseen, ja tuloksena on syntynyt monikäyttöinen tiedonkeruualusta, visualisaatiotyökaluja ja integrointimenetelmiä, jotka ovat kustannustehokkaasti käyttöönotettavissa myös pienemmän kokoluokan laitoksilla.